headerlogo
headerlogo

 

Bij ons op De Dierencapel loopt een gezellig groepje kippen. Deze vogels horen officieel tot de orde der hoendervogels, verder onderverdeeld in de familie van fazantachtigen.

De kip is dus familie van de fazant, die we ook wel eens in het wild tegenkomen! Omdat de kip al lange tijd door de mens is gedomesticeerd, is de kip de meest voorkomende vogelsoort ter wereld.

Wist je dat er zeven kippen zijn voor elk individu op aarde!?

Nog twee interessante feitjes: kippen hebben twee magen en twee blindedarmen. Hierdoor kunnen ze de harde granen waaruit hun voeding bestaat goed verwerken. Kippen blijken ook een intern kompas te hebben. Biologen weten nog niet precies hoe dit werkt, maar men vermoedt dat kippen zich via hun zicht kunnen oriënteren op hun aardmagnetische veld.

Daarnaast zijn kippen erg intelligent. Ze kunnen bijvoorbeeld oorzaak-gevolgrelaties bevatten en hebben complexe sociale relaties. Verder hebben kippen een goed geheugen en zijn ze tot zelfbeheersing in staat. Wie had dat toch allemaal gezocht achter de kip?

Wil je meer weten over onze kippen? Hieronder zijn onze kippenbio's te vinden!

 

MISTER T  & CHABO

   

bolletje

    

Bij de Dierencapel zijn verschillende kippenrassen: Wyandottes, leghorn en een chabo-haantje.

We hebben 2 hanen: Mr. T en Chabo. Het was lang niet altijd koek en ei tussen deze machomannen!

In het begin moesten ze erg aan elkaar wennen. Inmiddels vormen Mr. T en Chabo samen met 'hun' hennen een heel knusse hechte kippengroep

   

bolletje

SPIKKEL, GINGER, LADY & ROSA

In de lente van 2017 hebben we nog een groepje van 4 jonge kippetjes geadopteerd. Na een intense namen-wedstrijd hebben de vrijwilligers van De Dierencapel gekozen voor de namen: Ginger, Lady, Rosa & Spikkel. Toen het groepje meiden voor het eerst bij ons kwamen waren ze nog wat verlegen. Vaak schuilden ze samen in hun hok, alle vier lekker klef tegen elkaar aan. Nu worden ze steeds ondernemender, vooral het bruine kipje Ginger, een heuse Buff Colombia Sussex kip, blijkt flink brutaal! Het nieuwe witte kipje met gele poten is Lady, een Witte Leghorn. Als ze wat groter wordt zal ze een grote kam krijgen, die naar een kant valt.

 

Ons andere witte kippetje Rosa is een Witte Sussex Kriel, en is te herkennen aan haar licht roze pootjes. Rosa & Lady blijken hechte maatjes, en onderzoeken graag voorzichtig het terrein. Spikkel is de laatste van dit jonge viertal. Ze is meteen te herkennen aan haar mooie grijs-wit gestreepte verendek, dat kenmerkend is voor het ras Orpington Kriel.

bolletje bolletje Icecream

   

bolletje

BELINDA, JIP, PEPPIE & KOKKIE

Kip Belinda is ons grijs-witte kipje. Alleen op haar buik heeft ze wat oranje-achtige veren.

Kip Jip is de kleinste van het stel! Dit lieve rossige kippetje is in 2011 bij ons op de Dierencapel gekomen.

Ons witte kippetje is Kokkie, en ons meest bruine kipje is Peppie.

Ze zijn hier samen een jaartje later dan Jip komen wonen. Peppie en Kokkie wonen hier dus al 5 jaar!

 

Dat zijn veel kippen hé! Kun je ze uit elkaar houden?

De vrijwilligers van de Dierencapel doorzoeken het kippenhok natuurlijk regelmatig en vaak lopen we een kippenei tegen het lijf! Wil je een echt scharreleitje kopen? Kom dan eens bij ons langs en vraag naar de voorraad. Ze kosten slechts 0,30 cent per stuk.